Crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

Het COT richt zijn activiteiten op crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

Top tien security risico's 2011 bekend

December 2011 - De top tien security risico's 2011 ziet er volstrekt anders uit dan die in voorgaande jaren. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Security Management en het COT uitvoeren onder security professionals. Vooral informatiediefstal en business interruption staan hoog op de agenda.

Security Management Survey 2011

In samenwerking met vaktijdschrift Security Management (Kluwer) voert COT terugkerend onderzoek uit onder Nederlandse security professionals. De Security Management Survey biedt een waardevol inzicht in de staat van deze discipline in Nederland.

Bescherming strategische assets belangrijker

Uit de resultaten blijkt dat de 'top tien' security risico's een volstrekt andere is dan in 2010. Opkomende risico's als informatiediefstal en bedrijfsspionage illustreren dat business interruption en imagoschade veel hoger op de agenda staan. Security draait bovendien niet meer alleen om de beperking van materiële schade, maar wordt ook steeds meer benut als middel om strategische assets te beschermen.

Verbreding naar cyber security

Deze strategische verschuiving zien we ook terug in het gebied waar security professionals voor verantwoordelijk zijn. 20% van de ondervraagden geeft aan verantwoordelijk te zijn voor cyber security (vergelijking 2010: 2%). Hiermee lijkt de klassieke benadering met focus op fysieke beveiliging steeds verder te verbreden naar een totaalconcept. Een concept dat bovendien, zeker met alle digitale risico's, steeds vaker op de agenda van de raad van bestuur terug te vinden is.