Crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

Het COT richt zijn activiteiten op crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

Perspresentatie Terrorism & Political Violence Map 2013

De risico's van politiek geweld en terroristische aanslagen voor het internationale bedrijfsleven, waaronder oorlogen, staatsgrepen, stakingen en rellen namen in 11 landen toe. In 19 landen werd de situatie veiliger. Voor 44% van de onderzochte landen is het risico op een terroristische aanslag reëel. De risico's van terroristische aanslagen en politiek geweld zijn in Europa het afgelopen jaar afgenomen. Het continent is goed voor bijna de helft van de wereldwijde risicodalingen. Tegen deze trend in, is het risico in Nederland juist verhoogd door zorgen over terugkerende jihadisten uit Syrië.

Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map 2013, een analyse van meer dan tweehonderd landen die jaarlijks wordt gepresenteerd door risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

De verbeterde situatie in Europa is met name te danken aan afnemende civiele onlusten. Onrust als gevolg van de financiële en economische crisis zorgde vorig jaar nog voor een toegenomen risico in veel Europese landen. Het beperkte aantal terroristische incidenten in andere Europese landen dan Griekenland en Noord-Ierland zorgde ook voor een lagere inschatting van de risico's in Europa.

Hoewel in Noord-Europa enige verbetering is opgetreden, zoals te zien is aan het verlaagde dreigingsniveau voor landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, zorgen fiscale en economische problemen in de landen in Zuid-Europa nog steeds voor een risico op civiele onlusten en terrorisme in die landen. In veel Oost-Europese landen leidden bezuinigingsmaatregelen tot protesten, waardoor dit risico voor deze regio blijft bestaan.

Terrorism & Political Violence Map 2013

Een exemplaar van de Terrorism & Political Violence Map 2013 is de downloaden via deze link. Op de kaart worden drie vormen van politiek geweld waar het bedrijfsleven het meeste rekening mee moet houden met pictogrammen weergegeven. Dit zijn:

  • Terrorisme en sabotage
  • Stakingen, rellen, civiele onlusten en kwaadwillige beschadiging van eigendommen
  • Opstand, revolutie, rebellie, muiterij, staatsgreep, oorlog of burgeroorlog

De kleuren op de wereldkaart symboliseren de intensiteit van het risico dat bedrijven lopen in de verschillende landen. Alle actuele informatie over de kaart vindt u op deze link.

Landen met een hoger risico

Voor 11 landen geldt een hoger risico dan vorig jaar. Dit zijn: Argentinië, Centraal-Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Egypte, Jordanië, Nederland, Niger, Paraguay, Polen, Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten.

Landen met een lager risico

In 19 landen nam het risico op politiek geweld en terrorisme af: Albanië, Botswana, Denemarken, Duitsland, Fiji, Gabon, Italië, Laos, Maldiven, Mexico, Moldavië, Nicaragua, Oost-Timor, Papua Nieuw Guinea, Portugal, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, en Zimbabwe.

Meest risicovolle landen

De 19 landen die in de hoogste categorie zitten, zijn Afghanistan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Egypte, Irak, Iran, Jemen, Libanon, Libië, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestijnse bezette gebieden, Soedan, Somalië, Syrië, Tsjaad en Zuid-Soedan.

Voor de situatie per regio kunt kijken op de website van AON, hier kunt u ook de Terrorism & Political Violence Map 2013 downloaden.

Luister hier naar het interview met onze director Marco Zannoni bij het programma 'Dit is de dag'op Radio 1 over de Terrorism & Political Violence Map.