Crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

Het COT richt zijn activiteiten op crisismanagement en veiligheidsvraagstukken

COT coördineerde grootschalige nucleaire oefening

Woensdag 7 februari startte om 7.15 uur een grootschalige nucleaire oefening. Het COT ontwierp in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het scenario en begeleidde de verschillende respons­cellen en deelnemende teams. Een fictieve melding bij EPZ, kerncentrale Borssele, was het startsein van de grootschalige oefening waarbij meerdere teams vanaf verschillende locaties de hele dag een nucleair incident beoefenden.

Met 250 deelnemers verdeeld over onder andere Middelburg, Tilburg, Den Haag maar ook op twee locaties in België, werd het incident op grote schaal beoefend en beleefd. De hele dag rinkelden de telefoons bij veiligheidsregio’s, ANVS, verschillende betrokken ministeries en Belgische diensten. Allemaal simuleerden zij de dilemma’s en kritieke besluiten rondom mogelijke maatregelen die tijdens een nucleair incident genomen moeten worden. Essentieel onderdeel van de oefening is de onderlinge afstemming over deze besluiten.
Doel van deze oefening was de vernieuwde plannen, procedures en mogelijke maatregelen toetsen en oefenen. De partijen werden in staat gesteld ervaringen op te doen zodat ze beter voorbereid zijn op kernrampen. De kennis en ervaring die de teams gisteren opdeden, zijn daarnaast te gebruiken bij incidenten en rampen met grote (chemische) bedrijven.

Meer lezen