Lancering platform Integrale beveiliging

In opdracht van het ministerie van BZK leverde het COT afgelopen de afgelopen 1,5 jaar een bijdrage aan een weerbare overheid. Samen met 10 pilotgemeenten werkte het COT aan een aanpak voor integrale beveiliging bij gemeenten.

Op maandag 6 december 2021 is het platform feestelijk gelanceerd tijdens een digitale conferentie.

Integrale beveiliging is een brede aanpak die uitgaat van de samenhangen van de verschillende beveiligingsaspecten van een organisatie. Door de informatie­beveiliging, fysieke beveiliging en personele beveiliging met elkaar te verbinden, wordt het algehele beveiligingsniveau verhoogd. Zo breng je veiligheidsrisico’s terug tot een voor de organisatie aanvaardbaar niveau en maak je je eigen organisatie weerbaarder en veiliger.

Het COT begeleidde het proces via een zestal leerkringen waar experts hun expertise en ervaringen konden delen. Hier is het gesprek tussen de pilot­gemeenten gefaciliteerd en zo is er per onderwerp voorbeelden en kennis is uitgewisseld. Daarnaast heeft het COT de kern van integrale beveiliging vormgegeven en de dwarsverbanden gelegd. Dit resulteerde in een ‘wegwijzer integrale beveiliging aanpak’ en het uiteindelijke platform dat online te vinden is.

Het platform
Op het platform staan verschillende verwijzingen om de brede ervaringen en kennis in het land te delen en om als gemeente nog laagdrempeliger aan de slag te kunnen.

Het platform is te bereiken via: www.weerbareoverheid.nl. Het platform is eenvoudig in gebruik en wordt regelmatig voorzien van updates.

platform_integrale_beveiliging

Update: op donderdag 20 januari 2022 13:00-15:00 uur vindt er een webinar plaats om het platform en de inhoud verder toe te lichten. Mocht u hier aan willen deelnemen, meldt u dan aan via n.vanas@cot.nl. U ontvangt daarna meer informatie en de meeting link.

Het COT blijft zich inzetten voor een steeds weerbaardere overheid. Mocht u vragen hebben aan de betrokken adviseurs, neem dan contact op met Niek van As of Abderrahman Kaouass.